logotipo
imagen
imagen

L'entorn
Ubicació
Acord de custòdia
El Bosc Mediterrani
El Torrent i la Riera
L'Agricultura de Muntanya

  • L'Oliverar
  • La Vinya
  • Els Cireres
  • Els Cereals
  • Els Llegums
Les Activitats
Condicions
imagen

L'Entorn

imagen
L'Espai Agroforestal Muntanya es troba ubicat al municipi de Viladecans. 

Aquest espai està format per més de 400 oliveres en un entorn forestal ubicat
al peu de la Muntanya de Sant Ramon. Compta amb 3 hectàrees gairebé planes, on a més de les oliveres trobem un torrent que baixa de la muntanya i que conté arbres monumentals.
 
Desitgem que us agradi!
imagen

Ubicació

imagen

L'Acord de Custòdia

Fundació Sigea forma part de la XCT (Xarxa de Custòdia del Territori) que es dedica a la custòdia del territori com a estratègia de participació de la societat en la conservació i gestió del medi natural, rural i urbà.  

Unim la conservació i la divulgació dels espais naturals del delta, la muntanya i l'espai agrícola com a dos ecosistemes interrelacionats i interdependents l'un de l'altre.  

La finalitat d'aquest acord és donar continuïtat a l'activitat agrícola d'aquesta finca que compta amb una superfície de 3 Ha,  amb cultius tradicionals de muntanya i tècniques de producció ecològica; i esdevenir un espai per a l'educació agroambiental, el turisme verd i la promoció dels productes hortofructícoles locals.

imagen

L'Ecosistema Mediterrani

imagen

El bosc mediterrani és un dels centres d'interès per treballar a l'Espai Agroforestal Muntanya. Els boscos  en general, i en particular en tota la zona de muntanya en la nostra comarca, han tingut una història i un aprofitament complexe.  

Es tracta de fer una mirada al passat des de la perspectiva de Cal Menut. Aquest antic mas, restaurat, ens pot dur a descobrir quins han estat alguns canvis  sobre l'ecosistema del bosc mediterrani des del seu aprofitament agrícola, el seu abandonament, com es regenera...   Cada cicle educatiu té la possibilitat de descobrir l'ecosistema del bosc mediterrani des d'un àmbit diferent .

imagen
imagen

L'Agricultura de Muntanya

imagen

L'agricultura de muntanya és un dels centres d'interès per treballar a l'Espai Agroforestal Muntanya. L'indret per a treballar aquest tema és alguna antiga feixa recuperada per a la realització de l'horta pedagògica ecològica.  

Es tracta de fer una mirada al passat agrícola de la finca que com moltes, ubicades a les muntanyes, conreaven els terrenys per subsistir on sobretot la producció que possibilitava una millora de l'economia era la vinya i el cirerer.  

Cada cicle educatiu té la possibilitat de descobrir l'agricultura de muntanya des d'un punt de vista diferent.

imagen
imagen

L'Oliverar

imagen

L'Olivera Arbequina

imagen

L'arbequina és una varietat d'olivera. La varietat és oriünda del municipi d'Arbeca a la comarca de les Garrigues que li va donar el nom.

Aquesta varietat és considerada com una de les millors del món, tant per la producció i regularitat com per la qualitat de l'oli. 


                               

Se la considera rústica, resistent a les gelades i adaptable a diferents condicions de clima i sòl.

Dóna olis de qualitat excel·lent amb aroma delicat, amb tons cítrics i predomini del sabor dolç. 

imagen

La Vinya

imagen

El Raïm i la Vinya

imagen

Vitis vinifera és una planta de la família Vitaceae originària de la zona del Caucas i l'Orient Pròxim i objecte de conreu des de les primeres civilitzacions. El nom comú que rep en català és vinya, tot i que també s'anomena cep quan ens referim a la planta cultivada en                                       

forma baixa, o parra, quan ens referim a la mateixa planta cultivada en forma alta. Aquesta és l'única espècie apta per fer vi, hi ha d'altres espècies que fan raïm, però originen vins de baixa qualitat o desagradables al gust o a l'olfacte.

imagen

Els Cirerers

imagen

Les Cireres

imagen

El cirerer o cirer (Prunus avium) és un arbre originari d'Europa, Àsia occidental i nord d'Àfrica, que pertany al gènere Prunus, de la família Rosaceae. Els cirerers cultivats per produir cireres provenen de selecció de les espècies Prunus avium i Prunus cerasus, icreuaments entre elles.

Les llavors del cirerer es disseminen pels ocells, que s'alimenten dels fruits, les cireres, encara que el sistema és poc eficaç a causa de les nombroses dificultats i enemics a vèncer: insectes paràsits de les granes, destrucció dels plançons per mamífers (particularment cèrvids i conills), requeriments de llum per desenvolupar-se, etc.

El cirerer viu cap als cent anys.
La fusta és molt apreciada en ebenisteria. 
A partir de les cireres es fabriquen melmelades i licors. Els peduncles secs del les cireres s'utilitzen en medicina natural com a diurètics.

imagen

Els Cereals

imagen

El Blat

imagen

La paraula "blat" designa tant la planta com a les seves llavors comestibles. Són plantes anuals, àmpliament cultivades a tot el món. Amb la seva farina barrejada    amb aigua i fermentada a temperatura elevada es fa pa. També és una de les matèries primeres d'algunes classes de cervesa.

El blat té els seus orígens en l'antiga Mesopotàmia. Les més antigues evidències arqueològiques del cultiu de blat vénen de Síria, Jordània, Turquia i l'Iraq. Fa al voltant d'uns 8.000 anys, una mutació o una hibridació va ocórrer en el blat silvestre, donant per resultat una planta amb llavors més grans, la qual no es podria haver disseminat amb el vent. 

Anualment, al món, es produeixen 100 kilograms de blat per cada habitant i any. Gairebé tota la seva producció es destina a l'alimentació humana

imagen

Els Llegums

imagen

Cigrons

imagen

Els cigrons o ciurons (Cicer arietinum), i localment ceirons, són les llavors d'una planta de la família de les lleguminoses o fabaceae. Els cigrons són una de les plantes cultivades més antigues, s'han trobat restes a l'Orient Mitjà de 7.500 anys d'antiguitat.

És una planta de conreu molt antiga present ja en el neolític, probablement originada a l'Àsia menor.
Actualment és la lleguminosa de més consum. És de fàcil digestió i conté un 25% de proteïna. La llentilla és la lleguminosa de gra de més fàcil cocció, ja que no li cal el remull previ, encara que hi ha molta gent que prefereix posar-les en remull.

La favera (Vicia faba) o fava (del grec fáva, φάβα) és una planta lleguminosa conreada per emprar com a aliment el seu fruit i les seves llavors. El nom fava s'aplica tant a la llavor, al fruit, que es consumeix tendre, o a la planta sencera.

imagen

Llenties

Faves

imagen

Qui viu a la Muntanya?

imagen

A l'Espai Agroforestal Muntanya descobrireu la gran diversitat de fauna que conviu en aquest espai.

imagen
imagen
imagen
imagen

Les Instal·lacions

.  Carpa-Aula amb taules i bancs
.  Graderia-paller

.  Hort pedagògic
.  WC
.  Itineraris senyalitzats
imagen
imagen

Les Activitats

imagen
imagen

Hem desenvolupat un projecte educatiu per traslladar als vostres alumnes a un món de vivències en l'entorn agrícola i natural per gaudir amb els sentits... des de recollir les olives per preparar oli amb elles, fins a fer d'espeleòlegs!

imagen
imagen
imagen
imagen
imagen
imagen
imagen
imagen
imagen
imagen
imagen

Condicions

imagen
imagen

Fundació Sigea

Tlf.: 93 647 21 21

Passatge Llevant, 9 local 3C

08840 Viladecans-Barcelona

reserves@fundaciosigea.org

www.fundaciosigea.org